Sosialisering av valp

Sosialiserings perioden

Atferd er, som mye annet, et resultat av både gener og miljø.  Sosial atferd må læres og det spesielt når valpen er i sosialiserings peioden.

Sosialiserings perioden varierer mellom individer og raser, men fra 3-12 ukers alder er en generell regel.

Det som styrer sosialiserings perioden er to motstridenede motivasjoner, valpens ønske om å utforske og fykten for det ukjente.

Helt fra fosterstadiet vil miljøet påvirke hundens senere atferd. Likevel er det først når sansene er mer på plass og nervesysytemet tilstrekkelig utviklet i 3 ukers alder at sosialisering effektivt kan skje.

Sosialisering er en lærings prosess. Det er viktig at treningen skjer i kontrollerte former. Observer og reflekter hele veien, er dette god sosialisering?

Pass på at valpen ikke blir overstimulert. Valpen trenger hvile for at hjernen skal kunne prosessere alle inntrykkene. Ellers blir de over stimulert. Det kan være vanskelig å vite om en valp er overstimulert. Noen blir synelig trøtte andre blir enda mer aktive.

Ofte vil man merke at den begynner å bite ekstra i hender, hår og det meste annet den kommer over og den biter ofte hardere. Hvis du tror at valpen har fått nok, avbryt det dere holder på med og la valpen hvile.

Det som er viktig å tenke på i lek med andre valper, er at valpene er av lik størrelse. En Rottwailer valp i lek med f.eks en Chiahuahua kan gå bra, men hold et godt øye til hundene og leke så man kan gå inn å stppe den om den blir for tøff. En stor hund kan ha røff lek, med mye bruk av kropp og labber. Da sier seg selv at  den lille valpen kan bli fysisk og ikke minst mentalt skadet ved å kunne bli redd andre hunder. Men er det hund med gode oppførsel og som er tålmodig med en valp kan det gå riktig så bra.

Selv om valpene er av lik størrelse, trenger ikke kjemien være der. Så man må observere om leken virker balansert eller ikke. Ta heller da valpene i bånd, rusle litt rundt og evt gi de litt godbiter sammen i stede.  Vær obs på at å hilse på fremmede hunder i bånd på gaten, sjelden er god sosialisering. For det første kan du lett få en hund som vil få problemer med å passere andre hunder fordi den har store forventninger hver gang den ser en annen hund på tur og for det andre så har de ingen relasjon til en evt hund dere møter på gata. Det kan fort oppstå konflikter mellom hundene når de møtes slik i bånd.

Å gå tur i bånd med noen dere kjenner er en ting, men å hilse i bånd på en helt fremmed hund er noe helt annet.

Husk å bryte ned tillitt er enklere enn å bygge opp. Derfor bør man faktisk  være litt obs på hvilke hunder man lar hunden sin omgås med. Ikke alle er ilke stabile, noen er både kranglete og bøllete.Dersom du vil lære hunden din gode sosiale ferdigheter, så hold deg unna disse undene.

Noe av det aller beste er å finne stabile og trygge hunder som du ser din egen hund trivs med å har godt av å være sammen med. Deretter møte disse jevnlig og la hundene få en relasjon til hverandre. Ingen ting er bedre enn ett godt vennskap mellom hunder.

All sosialisering behøver ikke være god sosialisering. Hunden skal kose seg og ha det hyggelig sammen med andre hunder.

Det er lurt at hunden gjennom oppveksten hilser på og kan omgås med både stor og små raser. Men husk på at dette skal være et positivt møte for din hund. Av en enkle grunn at de vil at hunden skal forbind hunder med noe positivt. Forbinder de andre hunder med noe negativt, kan det fort oppstå slossing, konflikter og det hele blir en belastning for både eier og spesielt hunden.

Hundeparker er jeg nødt til å ta med også. Jeg vil fraråde alle som vurderer å ta med seg en valp til store hundslippområder, der folk møtes der det er alt fra 5-20 hunder på en gang. Det skal svært lite til at en liten tass blir tråkket på eller fullstendig overkjørt av unge hormonelle pøbler.  På et slik sted  vet man aldri hva slags hunder man møter på. Det oppstår mye letterekonflikt ved at så mange hunder møtes. Det vil nesten alltid være en eller annen hund som ikke går sammen med en av de andre hundene. Stresset til hundene pleier også å være svært høyt og under høyt stress stiger adrenalinet og terskelen for at konflikter og slossing kan oppstå øker.

Bygg opp valpens erfaringer gradevis, ikke gjør for mye på en gang.

Nyeste kommentarer

22.06 | 10:26

Hei Anita.
Ta gjerne kontakt med meg på mail kenneloxzar@gmail.com eller ring meg på 45219249.

Mvh Nina Østli.

17.06 | 16:01

Hei vi ønsker oss en Yorkshire tispe. Vi har ei tispe på 7 år og Vi elsker rasen. Vi har gått blodspor, spesialsøk og har den med på ski. Håper du kan vurdere

14.03 | 21:45

Vil gjerne ha en guttevalp. Har hatt samme rase før og er godt vandt med hund og andre dyr.

20.10 | 15:50

Hei lurte på om dere har noen yourk terrier som trenger forvert? Mvh monica olsen.